Prokupac – stari rskavac

Prokupac – stari rskavac
21. februara 2019. Vinolovac

Ako se može reći da postoji opšte prihvaćeno mišljenje da od sorte prokupac ne mogu da se dobiju vrhunska vina, vinarija Ivanović, odnosno njen vlasnik Dragoslav Gaga Ivanović, je razbio te predrasude. Kombinujući iskustvo i tradiciju svojih predaka sa savremenim tehnološkim dostignućima vinara iz Burgundije proizveo je sjajan prokupac modernog stila koji je napravio “pometnju” na vinskoj sceni Srbije.

Dugo je Gaga bio sinonim za dobar prokupac i svojom upornošću i entuzijazmom krčio put ka njegovoj slavi, ohrabrujući, tako, i druge vinare iz Župe da krenu sličnim putem.
Pre tri godine Gaga je je raspršio još jednu predrasudu: da prokupac nema potencijal za dugo odležavanje. Na prvoj velikoj vertikalnoj degustaciji njegovog prokupca pokazalo se da su vina iz 2003 , a naročito iz 2004, na “zaprepašćenje” prisutnih vinskih znalaca(među kojima je bila i poznata MW Jo Ahearne) bila izvanredna i pokazala svu raskoš i potencijal ovog vina. Tako je Gaga demantovao i stručnu literaturu prema kojoj prokupac može da odležava najviše do 5 godina.

Ovde je, uglavnom, bilo reči o Dragoslavu Gagi Ivanoviću, vlasniku vinarije “Ivanović”, legendi župskog vinarstva, entuzijasti, vizionaru, romantičaru, kreativnom čoveku, pre svega, iako je ideja bila da se kaže nešto o vinima ove vinarije, jer vina mnogo kazuju o njihovom autoru. Izgleda da je sa Gagom obrnut slučaj.

Pitanje koje se sad postavlja je da li je prokupac kao sorta bolji u kupaži ili kao samostalno, odnosno monosortno vino. Voleo bih da čujem i mišljenje drugih, te da ovo bude predmet nekih budućih radionica i masterklasova na salonima. Moje mišljenje je da o potencijalu prokupca moramo još mnogo da učimo. Definitivno je on sorta koja može da nam podari sjajna vina i da se u svetu već polako afirmiše kao vinski dragulj koji se sve češće pominje u svetskim vinskim krugovima.